Op dinsdag 28 mei vond in Amsterdam een NPSO symposium plaats met als onderwerp “Surveys onder kinderen en jongeren”.
Kinderen en jongeren zijn populair als object van onderzoek. Tegelijkertijd worden ze uitgesloten van veel grote surveys omdat de vragen niet op hen van toepassing zijn, je ze niet zomaar kan benaderen, of verwacht wordt dat ze lange, saaie vragenlijsten echt niet gaan beantwoorden.
Binnen het symposium kwamen diverse bedrijven aan bod die voorbeelden van onderzoeken presenteerden gericht op kinderen en jongeren. Een van de eerste sprekers van de dag was Ben Baarda, psycholoog/methodoloog die met enkele interessante voorbeelden al liet zien dat onderzoek doen onder deze doelgroepen lastiger is dan door veel onderzoekers wordt gedacht. Wie kent niet het voorbeeld waarbij vragenlijsten voor volwassenen worden omgetoverd tot vragenlijsten voor kinderen, simpelweg door het vervangen van de “u”-vorm in de “je” vorm.
Na het openingswoord was het de beurt aan Sanne Opree van de Universiteit van Amsterdam die een onderzoek beschreef over mediagebruik van kinderen. Vooral de manier waarop kinderen werden getriggerd dagboekstudies in te vullen was er een die alom werd gewaardeerd onder de aanwezigen van het symposium.
Paul Sikkema , van onderzoeksbureau Qrius, beschreef in de volgende presentatie de veranderingen binnen het doen van onderzoek onder kinderen en jongeren door de jaren heen. De jongerenmonitor die om de twee jaar wordt uitgevoerd, liet duidelijk zien dat het marktonderzoek ook hier een grote ontwikkeling heeft doorgemaakt.
Een aantal belangrijke zaken waaraan dient te worden gedacht bij het doen van marktonderzoek onder kinderen en jongeren werden ook door sprekers van de Universiteit van Gent, het Trimbos Instituut, Erasmus Universiteit en de GGD uitgelicht:
- Zorg dat vragenlijsten begrijpbaar zijn voor kinderen en jongeren. (Kan bijvoorbeeld worden getoetst bij Bureau Taal) Denk hierbij aan woordkeuze en het vermijden van lange zinnen
- Zorg voor afwisseling in de vragenlijst m.b.t. de vragen die je stelt. Werk bijvoorbeeld met visualisaties in de vorm van afbeeldingen/filmpjes
- Zorg voor een goede vormgeving van de vragenlijst, trigger de jonge doelgroep om de vragenlijst in te vullen en zorg ervoor dat bijvoorbeeld niet teveel hoeven te scrollen, dat de vragenlijst ook werkt op een smartphone of tablet.
Maak marktonderzoek leuk en begrijpelijk, dat is zeker ook van toepassing voor kinderen en jongeren, iets wat een belangrijke boodschap was op dit symposium. En denk daarnaast goed na over de methode van onderzoek. Hoewel online onderzoek in opkomst is, is het zo dat niet alle doelgroepen even eenvoudig bereikbaar zijn via deze weg. Daarom wordt nog veel op scholen onderzoek gedaan, al grenst daar weer het risico aan dat er vanuit de diverse instanties in Nederland te vaak onderzoek wordt gedaan op deze scholen, iets wat er voor zorgt dat er op bv. middelbare scholen steeds minder medewerking wordt verleend aan verzoeken tot deelname aan marktonderzoek.